”På min tid” kan vi höra mormor säga då hon syftar på att man på hennes tid läste böcker ur en bok som man lånade på biblioteket. Inte som nu när vi kan läsa en bok på våra smartphones eller surfplatta. Och visst kanske vi inte för några fem år sedan kunde föreställa oss detta själva. Men, så är det med den tekniska utvecklingen: den går framåt och det gör den snabbt. Och kommer ni ihåg hur man inte kunde ringa samtidigt som någon var uppkopplad på Internet? Sådana problem behöver man inte längre. Det som kan behövas nu är en switch: http://www.dlink.com/no/nb/home-solutions/connect/switches så du kan lägga till fler datorer till ditt nätverk.
Marknaden för e-böcker
Nu springer alla omkring med smartphones och paddorna blir bara mindre, lättare och mer lätthanterliga som gör det smidigare att kunna använda dem som böcker. Men, innan det blir en bra och fungerande marknad så gäller det att biblioteken och förlagen kommer överrens. Bokformen är inte längre det enda mediet för litteratur och det är en fråga när vi alla kommer att inse det.
”Det är väldigt bra fart på många förlag idag, men trots det saknas många böcker. Vi vill att ännu fler förlag ska börja ge ut e-böcker och att de som redan gör det ska digitalisera hela sin backlist. Även om många nya titlar kommer ut som e-bok finns det fortfarande en enorm skatt av litteratur som inte finns tillgänglig digitalt.” (läs mer)
Den stora frågan är inte hur vi ska läsa utan att vi ska läsa. Det är viktigt att vi inte tappar intresset och genom att föra litteraturen in i nya medier gör det att vi med större sannolikhet kommer ta med oss kraften i att läsa in i alla nya generationer som kommer.