Det bloggas ofantligt mycket i Sverige, av såväl etablerade tyckare och tänkare som av okända. En del lyckas dessutom grundlägga en karriär inom journalistik eller media genom att blogga, och oftast också twittra. Man skulle kanske kunna säga att bloggen är det nya ZTV (tv-kanalen som fostrade bl.a. Kristian Luuk och Per Sinding-Larsen).
I Japan är böcker skrivna direkt på mobiltelefonen, och framför allt avsedda för att läsas just på en liten mobildisplay, redan en stor försäljningsframgång. Men skulle de kunna bli lika populära i Sverige. Det verkar faktiskt inte så, trots att Japan har en äldre och rikare litterär tradition än Sverige.
När kända bloggare, som Alex Schulman och Blondinbella, har gjort sin litterära debut har det varit i form av ”riktiga” böcker. Fredrik Virtanen samlade ett flertal av sina blogginlägg i en bok med titeln Olyckligt kär i ingen speciell, och sade i intervjuer att den tryckta boken var ett smart komplement till datorskärmen, så smart att boken skulle betraktats som en viktig uppfinnig även om den kommit efter datorn.
Försök med SMS-böcker i Sverige
Faktum är att det har gjorts försök att lansera böcker i SMS-format i Sverige. Mot en avgift skulle läsaren få en bok skickad till sin telefon, allt hen behövde göra var att skicka ett SMS. Det krävdes dock att man hade en smartphone. Två böcker hann ges ut på detta sätt, båda uppenbarligen tänkta att läsas när man hade lite tid över. Den ena var en bok som samlade berättelser som skrivits på Twitter under hashtaggen #prataomdet, och berörde saker som skett i gråzonen mellan vanligt sex och sexuella övergrepp. Upphovskvinnorna till hastaggen fick Stora journalistpriset, men boken sålde inte.
Den andra boken var en sammanfattning av de roligaste citaten som tidningen Affärsvärlden genom åren hade publicerat. Inte heller denna blev någon framgång, och verksamheten lades strax därefter ned.